cobot design bij twin-tech engineering

Cobot – ontwikkelingen in de industrie

In het tempo van automatisering en robotisering wordt de manier waarop mensen met robots samenwerken steeds belangrijker. Daarom behandelen we graag de ontwikkeling van industriële cobots (collaboratieve robots), en hoe cobots, nu én in de toekomst van invloed zullen zijn op allerlei industrieën en sectoren.

 

Automatiseren met cobots

Allereerst, wat is een cobot? Cobot staat voor collaboratieve robots. Het collaboratieve deel verwijst vooral naar de samenwerking tussen robot en mens. Cobots zijn ontworpen om naast mensen te werken bij simpele handelingen in onder meer de maakindustrie, voedselindustrie, logistiek en zelf in de gezondheidszorg. Cobot design worden al ruim 10 jaar grootschalig in de industriële wereld ingezet en de verwachting is dat dit de komende jaren nog veel verder zal toenemen. Er zijn tal van situaties waarbij de inzet van een cobot waardevol is. Vooral bij lichte repeterende werkzaamheden bieden cobots goede automatiseringsmogelijkheden.

Een cobot kan werknemers en personeel ondersteunen bij repeterende werkzaamheden die voor hen te inspannend, gevaarlijk, of simpel weg te eentonig zijn. Cobots maken het mogelijk dat werknemers ontlast worden en kan er een efficiëntere en veiligere werkplek ontstaan. Zo kunnen de werknemers voor complexere taken ingezet worden of kan de productiecapaciteit worden geautomatiseerd.

Voordelen van het werken met cobots

Cobots worden ingezet in een breed scala van productiesectoren bij uiteenlopende productieprocessen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pick & place handelingen, palletiseren van dozen, dozen opzetten, dozen vullen, machine belading en ontlading, assemblage, kitten, lassen etc. Dit zijn allemaal lichte handelingen die met cobots efficiënter en nauwkeuriger kunnen worden uitgevoerd.

Cobots zijn uitgerust met interne veiligheidssensoren die hen in staat stellen botsingen te detecteren waardoor ze veilig naast mensen kunnen werken. Hierdoor zijn er geen veiligheidshekwerken nodig en kunnen cobots flexibel ingezet worden op verschillende plekken in een productielijn.

Verder zijn cobots eenvoudig te programmeren en vereisen ze weinig kennis van robotica. De meeste cobots worden voorzien van een HMI en software waarmee eenvoudig programma’s gemaakt en aangepast kunnen worden. Hierdoor is een cobot vaak een relatief laagdrempelige stap naar automatisering van een productielijn of productieproces. De investering in een cobot is in de meeste gevallen snel terugverdiend. Doordat cobots flexibel in te zetten zijn, snel om geprogrammeerd te worden en ook buiten werktijd taken kunnen uitvoeren staan ze relatief weinig stil. Door de veelzijdige toepassing behouden cobots ook een hoge (rest)waarde. Deze aspecten zorgen ervoor dat met de investering in cobots ook vaak een goede ROI behaald kan worden.

 

Robots vs. Cobots

Het grootste verschil tussen cobots en robots is dat cobots niet afgeschermd hoeven te worden en geschikt zijn om tussen mensen te opereren. Mede hierdoor zijn cobots ook makkelijker te programmeren en flexibeler in te zetten. Echter zijn de toepassingen van cobots beperkt tot lichte en relatief simpele werkzaamheden.
Robots hebben meer mogelijkheden voor het automatiseren van zware en complexe processen. Robots zijn vaak groter uitgevoerd en omdat ze afgeschermd zijn kunnen ze ook sneller bewegen. Hierdoor zijn robots beter geschikt voor processen met grote krachten, grote massa’s en korte cyclustijden.
Er wordt vaak gesuggereerd dat robots banen inpikken en dat werknemers zich bedreigd voelen. Echter in bijna alle gevallen zorgt de inzet van cobots en robots voor hogere productiviteit op de werkvloer en dragen ze bij aan capaciteit en efficiëntie. Dit zorgt voor een betere concurrentiepositie en leidt daardoor meestal juist tot meer werk.

Wat kan Twin-Tech betekenen?

Voor een succesvolle implementatie van cobots dient een productieopstelling gebouwd te worden die goed op het proces en de situatie is afgestemd. Dit kan een standaard opstelling zijn, zoals bijvoorbeeld de door Twin-Tech ontwikkelde palletiseer oplossing, machine beladingsopstelling of pick & place cobot, maar kan ook een klantspecifieke opstelling zijn. Dit gebeurd dan vaak in de volgende stappen:

 • Korte analyse van het productieproces (cyclustijden, automatiseringsconcept etc.)
 • Simulaties en animaties van het proces en de cobot automatisering
 • Engineering van de klantspecifieke onderdelen
 • Fabricage van de opstelling
 • Testen
 • Training en in bedrijfstellen

Heeft u interesse in de diensten van Twin-Tech? Of heeft u een brandende vraag over cobots of automatiseringsvraagstukken? Vraag een brochure aan op twin-tech.nl of neem telefonisch contact op.

 

brochure twin-tech downloaden

  Graag ontvang ik de brochure

  Ik geef toestemming voor het gebruik van mijn gegevens om de gevraagde informatie te ontvangen. Graag word ik ook op de hoogte gehouden van de dienstverlening van Twin-Tech.

  Interesse in onze diensten? Brochure aanvragen

   Bel mij terug