Cobots vs. Robots

In het tempo van automatisering en robotisering wordt de manier waarop mensen met robots samenwerken steeds belangrijker. Er zijn veel verschillende robotica-oplossingen die tegenwoordig gebruikt worden. De collaboratieve robots, of cobots zoals ze vaak genoemd worden, hebben steeds meer een grotere rol in allerlei industrieën en sectoren. Maar wat is nu het verschil tussen zo’n cobot en een industriële robot?

Samenwerken met mensen

Industriële robots zijn over het algemeen grote machines voor productie met grote zware objecten en hoge snelheden. Vanwege de snelle armbewegingen van de robot, kunnen industriële robots veiligheidsrisico’s vormen voor medewerkers. Daarom moeten industriële robots worden afgeschermd met hekwerk, waardoor ze al snel meer ruimte in beslag nemen en ze minder flexibel zijn.

Cobots zijn collaboratieve robots, dat betekent dat deze robot samenwerkt met mensen. Ze opereren op een minder hoge snelheid en zijn uitgerust met veiligheidssensoren, die hen in staat stellen om te stoppen als ze ergens tegenaan komen. Daarnaast hebben cobots doorgaans een laadvermogen in het bereik van 3-16 kg, waar dat van industriële robots meer dan 1.000 kg kan zijn. Dit alles zorgt ervoor dat ze niet afgeschermd hoeven te worden en dat ze dus veilig kunnen samenwerken met mensen.

Een industriële robot voert taken uit zonder menselijke interactie, echter zijn sommige taken te complex voor robots. Cobots assisteren een operator door het versnellen en nauwkeurig uitvoeren van taken of het overnemen van eentonig of vervelend werk, de meer complexe taken kan dan aan de menselijke operator overgelaten worden. Hierdoor dragen cobots  aan een hogere productiviteit en meer efficiëntie.

Eenvoudige programmeerbaar

Een cobot is eenvoudig te programmeren en vereist geen grote kennis of ervaring met robotica. Een operator kan de armen van een cobot manipuleren en zo het proces doorlopen. De cobot leert dan de stappen en kan dat vervolgens zelf doen. Daardoor is cobot erg flexibel en veelzijdig in te zetten en kan deze ook makkelijk opnieuw geprogrammeerd worden voor verschillende taken, in tegenstelling tot een industriële robot.

De juiste grijper

Naast het kiezen tussen een cobot en een industriële robot, is het ook van belang dat de juiste grijper wordt gebruikt. Een robot kan namelijk zelf geen werk doen zonder de juiste grijpers of sensoren. Er zijn veel verschillende soorten grijpers. Twin-Tech Engineering biedt veel standaard grijpers, maar ook maatwerk. Bij cobots is het van belang dat de grijpers niet een te grote massa hebben, gezien dit ten kosten gaat van het laadvermogen, dat bij cobots al een stuk lager is. Voor industriële robots maakt dat minder uit. Ook hoeft een grijper voor een robot niet ontworpen te worden voor een collaboratieve veiligheid, gezien de robot toch afgeschermd werkt. Bij zowel industriële robots als bij cobots is het ook mogelijk om te wisselen tussen verschillende grijpers. Dit kan automatisch of handmatig worden gedaan.

Industriële robots vs. Cobots

Twin-Tech Engineering

De keuze voor een cobot of een industriële robot is situatie afhankelijk en er is dus niet een eenduidige manier om de keuze te categoriseren. De beste aanpak is om de technische uitdaging goed te analyseren. Twin-Tech Engineering kan u daarbij helpen, door het vraagstuk te bespreken en u te adviseren. Wij zullen kijken welke robot het beste bij u past en welke grijper er gebruikt zal moeten worden. Wij hebben zowel standaard opstellingen, als klantspecifieke mogelijkheden. Wij ontwerpen voor u de beste robotopstelling met de juiste grijper, zodat uw proces zo optimaal en efficiënt mogelijk gaat.Twin-Tech Engineering

Neem contact met ons op

Heeft u interesse in de diensten van Twin-Tech Engineering? Heeft u vragen over cobots of industriële robots of andere automatiseringsvraagstukken?
Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op of vraag een brochure aan. Wij zijn benieuwd naar uw technisch vraagstuk.

brochure twin-tech downloaden

    Graag ontvang ik de brochure


    Ik geef toestemming voor het gebruik van mijn gegevens om de gevraagde informatie te ontvangen. Graag word ik ook op de hoogte gehouden van de dienstverlening van Twin-Tech.

    Interesse in onze diensten? Brochure aanvragen

      Bel mij terug