Building Information Modeling

Factory set-up en Building Information Modeling BIM
BIM (building information model) is een methode die wordt toegepast in de bouwsector om een gedetailleerd virtueel model van een bouwproject te creëren. Het model bevat informatie over de fysieke kenmerken en eigenschappen van het gebouw en informatie over het ontwerp, de materialen en de maatvoering van elementen.

BIM voor productie processen

BIM-modellen, ofwel Building Information Models, hebben de potentie om het gehele bouwproces te stroomlijnen en te visualiseren. Deze modellen bevatten gedetailleerde informatie over de verschillende elementen van een gebouw, zoals muren, vloeren, installaties en afwerkingen. Door alle relevante informatie van deze bouwelementen in het BIM-model op te nemen, kunnen diverse voordelen worden behaald.

Een van de belangrijke voordelen is de mogelijkheid om de productieprocessen te optimaliseren. Met behulp van gespecialiseerde software kan de informatie van de bouwelementen uit het BIM-model worden vertaald naar productiebestanden die direct kunnen worden gebruikt om machines aan te sturen. Dit bespaart tijd en moeite voor de operator en de werkvoorbereiding, aangezien ze niet handmatig alle benodigde informatie hoeven te verzamelen en verwerken.

BIM specifications

Optimalizatie met building information modeling

Door de automatisering van dit proces kunnen bedrijven de efficiëntie verhogen en het materiaalverbruik optimaliseren. Het BIM model bevat gedetailleerde afmetingen, specificaties en hoeveelheden van elk bouwelement. Door deze informatie direct te vertalen naar productiebestanden, kan het materiaalverbruik nauwkeurig worden gepland en kunnen verspilling en overtollige voorraden worden verminderd.

 

Met data-driven technieken en slimme modellering met gebruik van BIM-technieken wordt een proces geoptimaliseerd. In de praktijk levert de optimalisatie met gebruik van building information modeling kostenbesparingen en een duurzamere bouwpraktijken.

Van Wijnen gripper Prefab industry
Onze specialisten
helpen je graag verder

Tool voor communicatie

BIM modellen en geautomatiseerde softwarekoppelingen verminderen de kans op fouten en miscommunicatie. Alle betrokken partijen hebben toegang tot dezelfde informatie en werken met een gedeelde basis. Dit zorgt voor een gestroomlijnde samenwerking tussen architecten, ingenieurs, aannemers, leveranciers en andere belanghebbenden. Eventuele discrepanties of clashes kunnen vroegtijdig worden geïdentificeerd en opgelost, waardoor bouwfouten op de bouwplaats worden voorkomen en de algehele kwaliteit van het project verbetert.

BIM