PIR isolatie snijden - Voorbij Prefab

PIR isolatie snijden - Voorbij Prefab
Voorbij Prefab is een vooruitstrevende producent van prefab betonelementen voor de woningbouw en industrie. De elementen worden in een grotendeels geautomatiseerde productie carousel gemaakt. Door de groeiende vraag naar prefab geïsoleerde beton elementen ontstond de behoefte voor een efficiënte verwerkingslijn voor PIR isolatie. Een van de meest prominente voordelen van PIR is de hoge thermische weerstand, waardoor deze platen zijn uitgegroeid tot een van de meest efficiënte materialen voor het isoleren met een minimale dikte. Bij het isoleren van een plat dak met PIR platen, kunnen klanten rekenen op een aanzienlijke energiebesparing, omdat PIR isolatieplaten een lagere warmtegeleiding hebben dan andere isolatiematerialen. Dit betekent dat het isoleren met PIR niet alleen kosteneffectief is, maar ook bijdraagt aan een lagere milieu-impact.

Project PIR isolatie snijden

De opdracht was het ontwikkelen van een geautomatiseerde isolatie snijlijn waarmee verschillende diktes PIR isolatie kunnen worden verlijmd, gesneden en gelabeld.  De lijn moet goed aansluiten bij het huidige productie proces en voldoen aan:

 • Gevraagde capaciteit van 6 maatwerk gevel elementen per uur
 • Grondstof besparing: Reductie van afval tot < 7%
 • Geautomatiseerd proces waarbij maximaal 1 FTE nodig is
 • Installatie die automatisch gegenereerde data bestanden vanuit BIM model kan verwerken
 • Voldoet aan een hoge nauwkeurigheid
Voorbij prefab automation destacker

Aanpak

Eerst zijn door een team van Voorbij Prefab, Twin-Tech en externe experts (VosTeQ) verschillende automatiserings concepten en layouts ontwikkeld en geanalyseerd. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een efficiënte opstelling waarin bestaande machines gecombineerd zijn met maatwerkoplossingen. Het geheel is als turnkey pir isolatie snijden project door Twin-Tech uitontwikkeld, gebouwd, getest, geïnstalleerd en in bedrijf gesteld.

Detail engineering work
Onze specialisten
helpen je graag verder

Resultaat

Er is een automatische isolatie snijlijn gerealiseerd waarbij de PIR isolatie in stapels ingevoerd kunnen worden en vervolgens automatisch op maat worden gemaakt. Met behulp van nestingsoftware wordt de meest ideale indeling in platen berekend waarna de contouren vervolgens met een waterstraalsnijder worden uitgesneden. De installatie bestaat uit:

 • Aanvoerbaan: Hier worden de stapels isolatie platen mee naar de snijlijn getransporteerd
 • Destacker: Deze zorgt ervoor de platen 1 voor 1 afgestapeld worden
 • Lijmsectie: Hier worden de kopse kanten van de PIR platen ingesprayd met lijm
 • Lijmtafel: Deze lijmt en klemt de platen aardoor en een ‘oneindig’ lange invoerstrook ontstaat
 • Waterstraalsnijmachine: om de PIR platen op maat te snijden
 • Uitvoerbaan: Hier worden de stukken gelabeld en handmatig in karren gestapeld
 • Goederenlift: Hiermee worden de karren met isolatie stukken naar de productievloer gebracht.
Voorbij prefab automation

Machines

Voor het isoleren van hellende daken bieden PIR platen ook uitmuntende voordelen. Ze zijn licht van gewicht, wat installatie vereenvoudigt en de constructie niet overbelast. Bovendien zijn ze voorzien van een tweezijdige bekleding die extra bescherming biedt tegen vocht, wat essentieel is voor het behoud van de integriteit van het dak op lange termijn. Het is duidelijk dat het isoleren met PIR een superieure keuze is voor het isoleren van zowel platte als hellende daken, dankzij de unieke eigenschappen die zorgen voor een duurzaam en energiezuinig gebouw. Met onze ervaring in de prefab industrie en technische kennis hebben wij standaard machines ontwikkeld, die wij speciaal voor jou op maat kunnen toepassen in een productielijn. Bekijk hieronder welke machines voor jouw proces interessant zijn.