Automatische kniprobot

In opdracht van Kool Automation is een robotopstelling ontwikkeld met drie verschillende vacuümgrijppers, waarmee het knippen van RVS-platen voor wasbakken is geautomatiseerd. De platen die geknipt moeten worden variëren erg in formaat: de kleinste plaat is 630x555mm en de grootste 1300x970mm. Met de verschillende grijpers is het mogelijk om de platen binnen deze range op te pakken van een stapel en te knippen onder de knipbank. De robot is uitgevoerd met een automatische wisselkop, waarmee de robot zelf de verschillende grijpers in het wisselstation kan oppakken en afleggen.

Oppakken van een nieuwe plaat

De platen liggen opgestapeld op een pallet, vanwaar telkens een nieuwe plaat opgepakt moet worden. De zogenoemde ‘pelgrijper’ is een vacuümgrijper met zes zuignappen, welke afgesteld kunnen worden voor de juiste formaat platen. Gezien de platen 0.6mm dik zijn, blijven deze aan elkaar kleven als deze op een normale manier worden opgepakt. Daarom zit er een luchtcilinder op twee hoeken van de grijper. Hierdoor kunnen de hoeken eerst iets gebogen worden, zodat er een luchtfilm onder de bovenste plaat komt. Zodoende komt deze los van de stapel.

Uitlijnen van de plaat

De robot legt de plaat vervolgens op de nultafel. Hier glijden de platen naar een referentiehoek, waardoor onnauwkeurigheden van het klaarleggen worden gecorrigeerd en de platen dus altijd op de goede manier kunnen worden opgepakt voor het knippen. Het gebruik van een nultafel is een eenvoudige manier, waarmee kosten voor bijvoorbeeld een visionsysteem zijn bespaard.

Knippen van de plaat

De pelgrijper zou teveel uitsteken voor het knippen van de plaat, daarom wisselt de robot van grijper. Voor deze opstelling zijn er twee knipgrijpers: één voor de grote en één voor de kleine platen. Beide uitgerust met vier zuignappen. De robot plaatst de plaat nu op de knipbank, waar de hoeken eraf worden geknipt. Daarna wordt de geknipte plaat op een pallet gelegd en wordt de cyclus herhaald.

Bekijk hieronder een video van de werkende robotopstelling en een aantal foto’s.

Interesse in onze diensten?

Neem contact op

Interesse in onze diensten? Brochure aanvragen

    Bel mij terug