Robot knipbank – Kool Automation

kool automation Robotics
Kool automation is een bedrijf dat zich bezig houdt met automatisering van productieprocessen. Voor een producent van onder andere wasbakken heeft Kool Automation plaatbewerkingsprocessen geautomatiseerd. Hierbij is de eerste stap het op maat knippen van het plaatmateriaal.

Project

In opdracht van Kool Automation is er een robotopstelling ontwikkeld voor de verwerking van glad rvs-materiaal. Deze industriële robot diende verschillende industriële processen uit te voeren. Een aantal van de eisen waaraan het systeem moetst voldoen:

  • Geschikt voor automatische operatie en gebruik van een bestaande Safan knipbank
  • 16 uur onbemande productie periodes (Geen toezicht, volledige autonoom)
  • De platen als stapels invoeren
  • De gladde RVS platen dusdanig plaatsen en grijpen zodat die niet aan elkaar vast zitten
  • Verschillende formaten en knippatronen beschikbaar en gemakkelijke aanpassingen met gebruik van interface
  • Korte omsteltijd bij verschillende type producten
Kool automation - twin tech

Aanpak

In samenwerking met Kool Automation en de eindklant is er een analyse uitgevoerd om de optimale layout van de robotopstelling te bepalen. Door de specifieke behoeften en eisen in overweging te nemen, zijn de juiste positionering van de robot, het wisselstation en andere onderdelen van het systeem vastgesteld.

Naast het bepalen van de layout zijn de cyclustijden voor verschillende producten doorgerekend. Door het analyseren van de productievereisten en het identificeren van potentiële optimalisatiemogelijkheden,  kan er goed gepland worden op basis van de productiecapaciteit en neemt de algehele efficiëntie van het proces toe.

Maatwerk grippers zijn ontwikkeld om de RVS-platen veilig en nauwkeurig te hanteren. Een wisselstation maakt automatisch wisselen van grippers mogelijk, waardoor de robot flexibel kan inspelen op verschillende productiebehoeften. Een speciale afpakgripper voorkomt dat gladde RVS-platen aan elkaar blijven plakken door gecontroleerde bewegingen en optimale krachtverdeling.

Met de ontwikkeling van maatwerk grippers, een wisselstation en een speciale afpakgripper biedt de robotopstelling van Kool Automation een oplossing op maat voor de verwerking van gladde RVS-platen. Het resultaat is een geautomatiseerd proces dat efficiënt, nauwkeurig en betrouwbaar is.

Van Wijnen gripper Prefab industry
Onze specialisten
helpen je graag verder

Resultaat

Na het doorlopen van het volledige engineerings en design proces is er uiteindelijk een robotopstelling gerealiseerd voor Kool Automation. Uiteindelijk is het systeem aangeleverd waarbij:

  • Volledig onbemand geproduceerd kan worden voor de vereiste 16 uur
  • Er automatisch grippers gewisseld kunnen worden door de robot
  • Platen door middel van vacuüm 1 voor 1 opgepakt kunnen worden
  • Platen automatisch ingemeten en uitgelijnd worden voor plaatsing van platen op knipbank
Custome suction gripper for metal industry

Standaard oplossingen

Wij bieden een aantal standaard en/of configureerbare producten aan voor uw automatische productieproces. Deze producten zijn aanpasbaar aan uw situatie op aanvraag? Wilt u graag een niet onderstaande maatwerk oplossing? Neem dan contact met ons op!